Harelabb: En lykkebringer i blant annet norsk overtro. Harelabber, gjerne som anheng på halskjeder,

er også brukt som amuletter i nordamerikansk folketro og er

kjent gjennom  populærkulturen.

I Yggdrasil ser vi at Skade skyter

en hare med pil og henger en

harelabb rundt halsen til Aretha. Kanskje er det den som redder henne gjennom det store slaget

på slutten?

En harelabb bringer lykke.

SPOILERALERT!

I Yggdrasil møter Aretha norrøne guder og mystiske vesener, men det er også en hel del gammel overtro med inn i forestillinga.


Høstløv: Helt på slutten så har Aretha en høstløvkrans på seg. Gammel samisk tro, sier at om du fanger et høstblad i vinden, så blir du ikke syk hele den neste vinteren som kommer. Dette er et pek tilbake til at Hel sier til Aretha som har overlevd det store slaget:

"Vi ses i Helheim!". Hel er herskeren i Helheim hvor man i norrøn mytologi havnet hvis man døde av alderdom eller sykdom. Så med andre ord så vil Aretha klare seg gjennom vinteren i hvert fall. 

Nordurljos: I det norske verket

Kongespeilet fra 1200-tallet blir 

Nordlyset omtalt og navngitt.

Forestillingene om nordlyset har

gjerne vært knyttet til frykt eller

ærefrykt, og til de gjeldende

oppfatninger om himmel og

helvete. Nordlyset ble ofte omgitt

av mystikk og overtro, det ble tatt

som et varsel om krig og ulykker i

noen kulturer i Sør-Europa. Folketroen i Norden knyttet nordlyset til døde kvinner generelt, til de døde jomfruers sjel spesielt.

Noen samer tror at nordlyset er sjelen til de døde.

I Yggdrasil skimter vi nordlyset over Arethas livløse kropp.

Haren vår er laget av rekvisitør Leo Thörn og mange tror at det er en helt ekte hare. Labben er satt fast med borrelås, lett og ta av hver kveld. Harelabben vises godt på bildet av Aretha øverst til venstre.

Bifrost: Broen mellom gudenes og menneskenes verden i norrøn mytologi ble beskrevet som regnbuen i Snorres Edda.

I diktet Grimnesmål blir Bifrost også kalt Åsbroen, det er en brennende bro som æsene må ri over for å møtes ved foten av Yggdrasil. I forestillingen går Aretha inn i den magiske skogen som har alle regnbuens farger som da blir en slags bro mellom hennes virkelige verden og hennes fantasiverden. Aretha går gjennom regnbueskogen og hun ender ved foten av Yggdrasil. Nå begynner Legenden om Aretha fra Skierde.

Mjølner: I første akt av Yggdrasil har Loke hammeren til Tor. I diktet Skaldskaparmål fortelles det om hvorfor Loke hadde hammeren, han ga den i gave til Tor. 


Fjærham: Frøya eier en fjærham som gjør at hun kan fly. I Trymskvadet fortelles det at Loke låner denne fjærhammen for å lete etter Tors hammer. Vi ser Loke iført fjær i andre akt av Yggdrasil.

Vanaheim: I norrøn mytologi er dette en verden som ikke ville bli berørt av de andre verdeners undergang ved Ragnarok. I Yggdrasil reiser derfor Frigg dit i eksil fordi hun antar at Vanaheim er trygt i denne situasjonen også,   

- Aretha i kamp mot det onde.

Flere funfacts blir lagt ut etter hvert...

HØSTEN 2023

Oktober